Zdrowie
Grzybek tybetański

Według opracowania Anny Krukowskiej


Grzybek tybetański w wyglądzie przypomina bardziej kalafior lub posklejany ryż niż grzybka. Ze względu na biały kolor i charakterystyczną budowę nazywany jest także śnieżnym lotosem. Przyrządzony z niego napój w smaku przypomina kefir lub maślankę. Jednak nie ze względu na walory smakowe stał się tak niezwykle popularny. Ten tajemniczy grzybek posiada właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne, antynowotworowe i przeciwzapalne a dodatkowo poprawia odporność i gwarantuje długowieczność.

Grzybek tybetański został odkryty przypadkiem wiele wieków temu przez górali z Kaukazu, choć nie wiadomo kiedy dokładnie, gdyż źródła podają różne daty. Jego zdrowotnymi właściwościami cieszono się nie tylko w górach Kaukazu, ale również w Chinach, Tybecie i Indiach...

Podobno do Polski został przywieziony przez profesora Politechniki Gliwickiej, który w trakcie swojego pięcioletniego pobytu w Indiach ciężko chorował na raka wątroby. Chory poddał się alternatywnemu leczeniu – mnich tybetański podawał mu napar z tego tajemniczego grzybka, dzięki któremu mężczyzna cudownie ozdrowiał. Kiedy wracał do Polski, mnich ofiarował mu szczep grzybka.

Trudno to uwierzyć , a jednak informację o jego antyrakowych właściwościach potwierdzają liczne wypowiedzi na międzynarodowych forach...

O szczep grzybka warto popytać znajomych... ale można zakupić go również na Allegro. Kiedy już zdobędziesz sczep, możesz założyć własną hodowlę, jednak pamiętaj aby przy tym nie używać metalowych przedmiotów. Z grzybka można przyrządzić bardzo zdrowy napój w smaku i wyglądzie przypominający kefir. Jednak jest dużo zdrowszy od kefiru, napój przygotowany z grzybka tybetańskiego stanowi unikalne symbiotyczne połączenie wielu bakterii i drożdży. Dzięki temu grzybek ten posiada mnóstwo leczniczych właściwości. Polecany jest również dla dzieci.


Wpływ grzybka tybetańskiego na zdrowie:

● reguluje i poprawia przemianę materii
● leczy choroby układu pokarmowego, m.in. dolegliwości trawienne, wrzody żołądka i dwunastnicy
● reguluje ciśnienie tętnicze i poziom glukozy we krwi
● redukuje „zły cholesterol”
● zapobiega chorobom serca
● jest probiotykiem
● leczy stany zapalne
● hamuje wzrost komórek nowotworowych
● wytwarza interferon o działaniu antywirusowy
● leczy choroby narządów wewnętrznych: wątroby, trzustki, śledziony, nerek, pęcherza moczowego
● rozpuszcza kamienie w woreczku żółciowym
● hamuje proces starzenia, łagodzi skutki stresu i zmęczenia
● łagodzi ból i oparzenia słoneczne
● pomaga walczyć z bezsennością
● poprawia libido
● jest źródłem wielu witamin

Kuracja tybetańska jest bardzo prosta:

● Przyrządzony z niego kefir należy pić przez 20 dni.
● Następnie zrobić 10 dni przerwy i ponownie wrócić do kuracji.
● Proces leczenia można powtarzać wielokrotnie.

Hodowla grzybka tybetańskiego

● Należy codziennie zalewać go świeżym mlekiem (w wersji wegańskiej – mleko sojowe).
● Proces fermentacji trwa 12-24 godzin.
● Po 24 godzinach należy dokładnie wypłukać grzybka zimną wodą i ponownie zalać mlekiem. Nawet jeśli nie spożywamy grzybka, nadal musimy ponawiać te czynności, gdyż bez tego grzybek straci swoje właściwości, zmieni kolor a w konsekwencji obumrze.
● Należy hodować go w temperaturze pokojowej ok. 18-24 stopni C.
● Należy pamiętać o tym, że grzybek rozmnaża się i w ciągu 2-3 tygodni powiększa się dwukrotnie, a tym samym potrzebuje więcej miejsca. Dzięki temu co jakiś czas możemy podarować szczep komuś bliskiemu, aby i on mógł cieszyć się dobrym zdrowiem.


[Źródło: www.kuchnia-kuchnia.pl /„Przepis hinduskich joginów na długowieczność”]