Zdrowie
Mikstura ziołowo-czosnkowa


Pół szklanki drobno posiekanego czosnku (polskiego) zalać na 14 dni w szczelnie zamkniętym słoiku 1 szklanką spirytusu. Po odcedzeniu i wyciśnięciu resztek czosnku przez gazę dodać do płynu:
○ 50 gr. nalewki z miłorzębu japońskiego,
○ 50 gr. Wyciągu z głogu,
○ 15 łyżek nalewki z karczochów,
○ 10 łyżek wyciągu z kasztanowca,
○15 łyżek wyciągu z melisy,
Wyciągi ziół można zamówić w aptece. Komponent zlać do szczelnej butelki z ciemnego szkła. Wymieszać i odstawić na tydzień.

DAWKOWANIE

Po ½ łyżeczki w niewielkiej ilości mleka, soku lub mleka 3 razy po posiłku.
Kuracja powinna trwać około 3 miesięcy, następnie robimy dwutygodniową przerwę i powtarzamy

ZASTOSOWANIE

Mikstura usprawnia krążenie zarówno obwodowe jak i mózgowe. Uelastycznia naczynia krwionośne. Wzmacnia ich ściany i udrażnia je, gdy w ich świetle utworzyły się blaszki miażdżycowe. Skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi (czosnek, karczoch). Warto ją polecić ludziom starszym z postępującą miażdżycą, którym grozi zawał lub udar mózgu bądź którzy go przechodzili. Przywraca sprawność intelektualną, poprawia pamięć, znosi zawroty głowy wywołane zaburzeniami w krążeniu mózgowym.

Stosowanie mikstury udrażniającej żyły jest niezależne od wieku.