Listy
Listy od czytelników

Drodzy Czytelnicy!
Apeluję o cierpliwość i wyrozumiałość. Dziennie dostaję od kilkunastu do kilkudziesięciu listów, nie licząc telefonów.

UWAGA:
Z przykrością informuję, że nie interpretuję indywidualnych kinów narodzin, jak również osobistych wydarzeń. Udzielenie odpowiedzi na kilkaset listów miesięcznie jest po prostu niemożliwe. Wszystkich Zawiedzionych zachęcam do wymiany doświadczeń z osobami szukającymi kontaktu.

« poprzednie 8   
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7
   następne 8 »

» wyświetl same pytania
FAZA I - PRZYGOTOWYWANIA BAZY NA 2013/2014 ROK

● Księżyc NIETOPERZA – 26.07.–22.08. – Tematyka roku


■ 13 Muluc/Księżyc – Kompromitacja warszawskiej i łódzkiej prokuratury.
■ 2 Chuen/Małpa – Katowice: Spotkanie komandosów z chorymi dziećmi w szpitalu.
■ 3 Eb/Człowiek – Japonia: 30-krotne skażenie wód gruntowych w rejonie Fukushima. □ Słabość wymiaru sprawiedliwości ws. największej obok FOZZ afery prywatyzacyjnej III RP - likwidacja firmy Art "B" trwa 21 lat; likwidator zarabia 700 tys. zł rocznie.
■ 5 Ix/Mag – Londyn: Pierwsza publiczna degustacja hamburgerów ze sztucznego mięsa.
■ 6 Men/Orzeł – Ruch ATD Polska („rAzem posTawmy na goDność”): Wolontariusze kieleckiego Ruchu ATD Czwarty Świat zorganizowali tzw. Grupę dla Zmarłych; będą dbać o godne pożegnanie osób bezdomnych, uczestniczyć w ich pogrzebach, a później pielęgnować groby.
■ 8 Caban/Ziemia – Mazowsze: Wykrycie wirusa "gorączka Nilu" wśród świń z Białorusi.
■ 9 Etznab/Zwierciadło – Plany wstrzymania referendum w Warszawie.
■ 11 Ahau/Słońce – Start nowego systemu płatności, bazującego na biometrii – a dokładnie na rozpoznawaniu twarzy. (!!!)
■ 12 Imix/Smok – "Cudze chwalicie, swojego nie znacie": Zakład PESA w Bydgoszczy produkuje pociągi tańsze i lepsze od włoskich Pendolino.
■ 13 Ik/Wiatr – Wniosek rządu o przedłużenie polskiej misji w Afganistanie.
■ 5 Manik/Ręka – Ustawa o zakazie afiszowania się gejów i lesbijek w Rosji.
■ 6 Lamat/Gwiazda – Raport NIK o rozrzutności MSZ w czasach kryzysu (zakup 28 foteli za 300 tys. zł). □ Przygotowanie zbiorowego pozwu przez Związek Miast Polskich przeciwko władzy o rujnowanie budżetów samorządów przez ustawiczne narzucanie finansowania dodatkowych inwestycji.


●● Księżyc SKORPIONA – 23.08.–19.09. – Przeciwieństwa, hamulce, wyzwania, sprecyzowanie stopnia trudności

■ 12 Ix/Mag – Śmierć stażysty z przepracowania w londyńskim banku (od 3 dni pracował po 21 godzin dziennie).
■ 13 Men/Orzeł – Bojkot polskich owoców i warzyw przez Rosję celem wynegocjowania niższych cen jesienią.
■ 2 Caban/Ziemia – Inicjatywa prezydencka ws. ograniczenia referendów (!!!)
■ 3 Etznab/Zwierciadło – Austria: Uczeni wyhodowali z programowalnych, macierzystych komórek mózgowych mimi mózg ludzki wielkości ziarnka grochu (ok. 4 mm, nie ma jeszcze świadomości, w laboratorium żyje do 4 miesięcy). □ Wystawienie przez policję 45 wniosków o uchylenie mandatów posłom za przekroczenie prędkości na drogach (bezskutecznie).
■ 4 Cauac/Wicher – Kwestie opodatkowania pogrzebów 8-procentowym podatkiem VAT.
■ 9 Kan/Ziarno – Ultimatum rządu ws. OFE lub ZUS.
■ 10 Chicchan/Wąż – Akcja "Oświeć posła". NIE dla sześciolatków w szkołach (wyslano pół miliona maili do posłów).
■ 11 Cimi/Łącznik – Statystyka unijna: 20–40 tys. lobbystów korumpuje urzędników w PE.
■ 3 Chuen/Małpa – 6 Ix/Mag – Protesty 150 tys. związkowców w Warszawie.
■ 9 Muluc/Księżyc – Afera Amber Gold: Wycofywanie pozwów przez część poszkodowanych na skutek żądań prokuratury dot. udowodnienia źródła pieniędzy. □ USA: Pierwsze testy na pacjentach z opaskami z pełnym zasobem danych medycznych.


●●● Księżyc JELENIA – 20.09.–17.10. – Intencje, dynamika bodźców, środki, metody, sposoby

■ 4 Chicchan/Wąż – Wizja przyszłości L.Wałęsy: "Polska i Niemcy powinny być jednym państwem".
■ 6 Manik/Ręka – Sejm: Zlekceważenie przez posłów debaty nad OFE (pusta sala). □ Akcja internetowa J. Gowina: „Godzina dla Polski”.
■ 9 Oc/Pies – KE: Wszczęcie śledztwa ws. am. projektu PRISM, ujawnionego przez E. Snowdena.
■ 10 Chuen/Małpa – Przyznanie premierowi D. Tuskowi orderu „Człowieka Wielkiej Wiedzy, Honoru i Wielkiego Serca” przez Akademię Obrony Narodowej (!!!).
■ 11 Eb/Człowiek – USA: Niezatwierdzenie budżetu przez Kongres, urlopowanie 800 tys. urzędników federalnych.
■ 12 Ben/Wędrowiec – Polska: Złożenie pierwszego pozwu przeciw kurii przez ofiarę pedofilii.
■ 13 Ix/Mag – Raport KE: W Polsce co czwarty przetarg może być skorumpowany.
■ 1 Men/Orzeł – Wybór prezydent Warszawy H. Gronkiewicz-Waltz na szefową warszawskiej PO.
■ 3 Caban/Ziemia – Bruksela: Protesty strażaków ws. podwyżki płac.
■ 4 Etznab/Zwierciadło – Kompromitująca wypowiedź abp. J.Michalika ws. pedofilii wśród kleru (winne są dzieci i rodzice !?). □ Naśmiewanie się z teczki papieża Franciszka przez abp. J.Kowalczyka.
■ 9 Akbal/Noc – Referendum w Warszawie, niska frekwencja, prezydentura H. Gronkiewicz-Waltz obroniona.
■ 10 Kan/Ziarno – Londyn: Kontrola bagażu L. Wałęsy na lotnisku po wykryciu przez skanery dużej ilości płynów (butelki z alkoholem) w jego bagażu (nie ma wyjątków!). L. Wałęsa wracał z promocji filmu A. Wajdy.


●●●● Księżyc SOWY – Zarysy celu, plany, intencje, pułapki mentalne, strategie

Tydzień 1 ● 1 Lamat/Gwiazda - KWESTIE ŁADU PUBLICZNEGO, WTAJEMNICZENIE w KULISY STRATEGII

■ 2 Muluc/Księżyc: Kompromitacja prof. J.Rońdy z zespołu A.Macierwicza.
■ 3 Oc/Pies: Szykanowanie inicjatora referendum P. Guzioła przez PO; żądanie dymisji burmistrza, obcięcie o połowę dotacji dla Ursynowa na 2014 r.
■ 4 Chuen/Małpa: □ Prezydent Warszawy wycofała się z obietnic przedreferendalnych (otwarcie II nitki metra przesunięte na 2020 r.; obniżka cen biletów fikcją) □ Inna twarz J. Owsiaka – wulgarna wypowiedź na blogu pod adresem A.Macierwicza może zaszkodzić WOŚP.
■ 5 Eb/Człowiek: □ Skreślenie z porządku obrad sejmu głosowania nad ustawą o 6-latkach bez słowa komentarza marszałek E.Kopacz. □ Ataki S. Niesiołowskiego na K. i J. Elbanowskich z ruchu "Ratuj Maluchy" (odesłanie rodziców do psychiatry, nazwanie ich pisowcami).
■ 6 Ben/Wędrowiec: □ Bioinfobank: Nabór 2 tys. ochotników do testowania skutków zażywania marihuany przez 10 lat (!)

Tydzień 2 ● 8 Men/Orzeł - KWESTIE NIEZALEŻNOŚCI, OGNISKA ZAPALNE, WYZWANIA

■ 11 Etznab/Zwierciadło: Opublikowanie na okładce przez tygodnik „wSieci” szokującego zdjęcia prezydenta W. Putina i premiera D. Tuska w Smoleńsku, wykonane 10.04.2010 (premier z uśmiechem na twarzy i niedwuznacznie zaciśniętymi pięściami).
■ 12 Cauac/Wicher: "Praca za głos" - skorumpowanie wyborów na szefa dolnośląskiej PO. □ Berlin: Podejrzenie dot. podsłuchiwania niemieckiego rządu przez ambasadę amerykańską. □ Orzeczenie Rady Europy: Ładowarki i pamięci USB wręczone przywódcom państw w prezencie od Rosjan podczas szczytu G20 w Sankt Petersburgu mogły gromadzić i transmitować dane z komputerów i telefonów, do których zostały podłączone. □ Proteza palców dłoni z drukarki 3D - program opracował młody informatyk w darze dla potrzebujących, instrukcję zamieścił w Internecie.
■ 13 Ahau P/Słońce: Osadzenie w więzieniu P. Ikonowicza, działacza społecznego, upominającego się o prawa dla ludzi słabych, eksmitowanych na bruk.

Tydzień 3 ● 2 Ik/Wiatr - INSPIRACJE, PROWOKACJE, BLASKI i CIENIE

■ 3 Akbal/Noc: □ Warszawa: Groźba wykreślenia Starówki z rejestru UNESCO (1000 miejsc na świecie) na skutek wydania pozwolenia na budowę biurowca vis a vis Kolumny Zygmunta i Zamku Królewskiego przez naczelnika wydziału architektury. Protesty mieszkańców. Prezydent stolicy nie dopatrzyła się problemu. □ Warszawa, Centrum „Kopernik”: Sprzeciw rodziców wobec ekspozycji „różowej budki” z przyciskami w miejscach erogennych u kobiety i mężczyzny. □ Raport: Co trzeci nastolatek w Polsce jest uzależniony od Internetu.
■ 5 Chicchan/Wąż: □ Poznań: Otwarcie domu spokojnej starości dla niedźwiedzi, zbudowanego za pieniądze niemieckiej fundacji ds. ochrony zwierząt. □ Statystyka: W Polsce popełnianych jest 5700 samobójstw rocznie.
■ 6 Cimi/Łącznik: □ Japonia, Fukushima: Opieka nad porzuconymi zwierzętami przez jednego z mieszkańców na skażonym terenie (nie lęka się choroby). □ Warszawa: Prezentacja kontrowersyjnego filmu „Adoracja” w reż. J. Markiewicza – orgia seksualna nagiego mężczyzny z Chrystusem na krzyżu.

Tydzień 4 ● 9 Muluc/Księżyc – UŚWIADOMIENIE, BUDZENIE, KARMICZNE SHOW

» Harmonia 3 - Krystaliczny Rozwój «

► 8.11.2013 (!) ■ 9 Muluc/Księżyc /pierwszy dzień harmonii – DZIEDZICTWO, BLASKI i CIENIE PRZESZŁOŚCI:
□ Sejm: Odrzucenie wniosku o referendum ws. 6-latków – Opinie: KONIEC demokracji, 1 milion podpisów do kosza, posłowie troszczą się o własne stołki.
□ Rząd przedłużył podwyżkę VAT na kolejne 3 lata (1-procentowa podwyżka miała obowiązywać do 31.12.2013).
□ Raport: W Polsce 100% małych dzieci ma wady postawy.
□ Kuria: Zawieszenie ks. Bochyńskiego w funkcji rektora za słowa w obronie pedofilów: „Dzieci same wchodzą do łóżka dorosłych”.
□ Zamknięcie granic na czas Szczytu Klimatycznego, dokładne kontrole przy wjeździe do Polski.
□ Filipiny – uderzenie tajfunu o niespotykanej dotąd sile 320–360 km/h, ofiary w ludziach, gigantyczne zniszczenia.
Pułapki cywilizacji – Gigantyczna awaria bankomatów PKO BP i sieci Euronet w całej Polsce, zablokowanie kont klientów od piątku do wtorku, dramaty w marketach i na stacjach benzynowych /Przyczyna nieznana, usuwanie skutków awarii może potrwać kilka tygodni.

► 9.11.2013 ■ 10 Oc/Pies /drugi dzień harmonii 3 – TRAUMY, WSPOMNIENIA, DOŚWIADCZENIA:
□ Gdańsk: Protest 3 tys. związkowców przeciw lekceważeniu społeczeństwa.

► 10.11.2013 ■ 11 Chuen/Małpa /trzeci dzień harmonii 3 – INFORMACJE:
□ Wg raportu NIK: „Szkoły są dobrze przygotowane na przyjęcie 6-latków, jednak po doświadczeniach ze szkołą 58% rodziców 6-latków dobrowolnie nie wysłałby swoich 6-letnich dzieci do szkoły”. – Media: Raport NIK nie jest reprezentatywny, ponieważ na 12 500 szkół w Polsce skontrolowano zaledwie 32 placówki.
□ Nakłady finansowe na reformę edukacyjną: MEN – 500 mln zł, samorządy – 1 mld zł, rodzice – 1 mln zł.
□ Opinia L.Millera, SLD: Minister finansów na 6 budżetów pomylił się 4 razy, łącznie n 88 mld zł.

► 11.11.2013 ■ 12 Eb/Człowiek /czwarty dzień harmonii 3 – ŚWIADOMOŚĆ WSPÓLNOTY:
□ Warszawa: Marsz Prezydencki i Marsz Niepodległości. □ Podpalenie kontrowersyjnej „tęczy” na Pl. Zbawiciela (spłonęła piąty raz) – Zaatakowanie strażaków przez chuliganów (pierwszy raz w historii). □ Podpalenie budki wartowniczej przy ambasadzie rosyjskiej. Brak ochrony ambasady przez policję. □ Białystok: Gest „Heil Hitler” na zakończenie manifestacji narodowców.
» «

■ 13 Ben/Wędrowiec: □ Nota dyplomatyczna Rosji z żądaniem przeprosin, naprawy zniszczeń i surowych wyroków dla winnych za ataki chuligańskie na ambasadę. □ Ukaranie przez strażników miejskich: lekarki, wolontariuszki w hospicjum, udzielającej pomocy umierającemu staruszkowi karą 550 zł, mandatem 150 zł i 2 punktami karnymi za zaparkowanie samochodu w miejscu niedozwolonym mimo zostawionej za szybą etykiety „Lekarz. Nagłe wezwanie”, oraz odholowanie jej samochodu. Złamanie przepisów Kodeksu Ruchu Drogowego przez Straż Miejską. Odmowa komentarza przez prezydent Warszawy.

■ 1 Ix/Mag /13.11.2013: □ Moskwa: Obrzucenie racami polskiej ambasady przez działaczy „Innej Rosji”. Strona polska nie złożyła noty z żądaniem przeprosin. □ Oficjalne przeprosimy Rosji przez prezydenta B. Komorowskiego w imieniu narodu polskiego za wybryki chuligańskie pod ambasadą rosyjską w dniu 11 listopada (!!!) – Zdaniem S. Cioska, byłego ambasadora w Moskwie, prezydent przekroczył uprawnienia: „Kajanie się przed Rosją za tak mało znaczący incydent zaszkodzi pozycji Polski w świecie i tylko wzmocni wizerunek prezydenta W. Putina”. □ Raport: W Polsce wydano 34 mln kart kredytowych i płatniczych, mimo to 80% płatności dokonywanych jest gotówką – Polacy nie ufają bankom. – W planach płatności „na palec” – czyli skanowanie siatki naczyń krwionośnych, a nie linii papilarnych, oraz płatności „na oko” – czyli skanowanie siatkówki. (!) □ Groźba 12 lat więzienia dla ofiary napadu za zabicie włamywacza-recydywisty próbującego dostać się do domu przez okno.

■ 2 Men/Orzeł /14.11.2013 ● ostatni dzień czwartego księżyca (!): Gigantyczny wybuch gazu podczas prac koparki przy rozbudowie drugiej nitki gazociągu pod Ostrowem Wlkp., temp. sięgała 700 st. C, spłonęło 10 domów, są 2 ofiary śmiertelne, 13 rannych.




ORZEŁ NOCY ● Księżyc SOWY

SOWA, nazywana „orłem nocy”, symbolizuje mądrość, inicjację, wizję... Zna siłę ciemności, w której snute są nici losu i wizje. Wzywa do zaufania własnej intuicji... Zachęca do dokładnego przypatrywania się, obserwowania ruchów i wyniesienie się ponad nie, tak aby móc postrzegać całość... Ciemność nie jest ani zła, ani niedobra, ona po prostu jest i w tym tkwi tajemnica kształtowania życia i świata... Spójrz w lustro ciemności, odkryj tam cienie, podwójne oblicza, skryte plany, intencje, uczucia. Zwracaj uwagę na programy i wzorce, które przeszkadzają w budowaniu ładu i harmonii... SOWA ostrzega przed ważniactwem, zarozumiałością, zagłuszaniem prawdy, grabieżą energii.
(Wg Siła Zwierząt, J.Ruland)

Czwarty samoistny księżyc sowy

Okres od 18 października do 14 listopada jest czasem, w którym rozważa się każde za i przeciw. Na tym poligonie testuje się wszystkie możliwe warianty. Czwarty księżyc jest instancją, która zatwierdza ostateczny plan roku.

Pierwszy księżyc - księżyc nietoperza - przyciągnął tematykę roku, drugi księżyc skorpiona naświetlił przeciwieństwa, które mogą stanowić hamulec podczas realizacji wspólnego celu, trzeci księżyc jelenia zwrócił uwagę na środki i metody, które mogą być pomocne na drodze do celu, jak również wskazał na konieczność zaufania sobie, swojemu doświadczeniu i sile panowania nad każdą sytuacją, jaka w tym czasie zaistniała.

To, co zostało wskazane w pierwszym, drugim i trzecim księżycu, teraz - w czwartym księżycu sowy, trafiło na „mentalny poligon”. Zadaniem czwartego księżyca jest stworzenie mocnego punku oparcia, stabilnej bazy, silnego fundamentu. W ciągu 28 dni wyklaruje się, w jakiej formie wyłoni się proces odnowy, dzięki komu zostanie on uruchomiony, jak będzie przebiegać i kto będzie próbował w tym przeszkadzać. Energia czwartego miesiąca manifestuje się poprzez INTELEKT, bo w intelekcie człowieka odbija się twórczość DUCHA. Jaki przyświeca nam DUCH, taka jest polska rzeczywistość.

To, co zacznie przybierać kontury w wydarzeniach, będzie informacją o przyjętej koncepcji i sposobie jej wdrażania. W tym okresie należy skupić uwagę na czymś absolutnie konkretnym, co staje się wyraźnie dostrzegalne, co nabiera kształtu, siły wyrazu. Reakcje konkretnych osób i środowisk na aktualne wydarzenia pokażą, kto rozpoznał cel, a kto wciąż stąpa po omacku. Z tego wynikną diametralnie różne osądy. Należy zdystansować się do wszelkiej krytyki, a bazować wyłącznie na własnych krytycznych spostrzeżeniach, czyli postrzeganiu zmysłem jaźni (duszy).




KWESTIE KALIBRACJI TZOLKIN
z kalendarzem gregoriańskim



Mam pytanie odnośnie kinów i ich poprawności. Na waszej stronie wychodzi mi, że jestem Ziarnem, natomiast na wielu zagranicznych stronach wychodzi coś innego – Pies, Małpa. Oczywiście niektóre pokrywają się z Waszymi wynikami... Z czego wynikać może różnica i ewentualnie kto ma rację?
Koleżanka wysłała mi link do kalendarza Majów... Kiny są zupełnie inaczej liczone. Skąd ta rozbieżność?
● Dlaczego wprowadzacie ludzi w błąd, skoro na stronie (tu link) jest inaczej... Skąd macie pewność, że wasza interpretacja jest prawdziwa?... Itp.



Od pewnego czasu znów napływa fala pytań o poprawność kalibracji Tzolkin z kalendarzem gregoriańskim. – To oznacza, że w przestrzeni pojawił się kolejny impuls przebudzenia. To bardzo dobry znak – ludzie podświadomie go odebrali, zaczynają się zastanawiać, szukać, dociekać...

Odkrywcą klucza do kalendarza Tzolkin jest dr Jose Argüelles. Kod do wiedzy zapisanej w Świętym Kalendarzu Argüelles znalazł w 1987 roku – po 33 latach studiów nad kulturą, religią i systemami kalendarzowymi starożytnych Majów. Połowę tego okresu spędził on wśród ruin Jukatanu. Drogę swoich poszukiwań i efekty odkryć opublikował w kwietniu 1987 roku w epokowym dziele Faktor Majów. Mimo to przeliczanie dat Tzolkin możliwe było tylko dla znawców tematyki. Dlatego Argüelles prowadził badania dalej, aż znalazł wspólny algorytm i zsynchronizował 260-dniowy Tzolkin z 365-dniowym kalendarzem gregoriańskim, umożliwiając tym samym każdemu człowiekowi bezpośredni dostęp do uniwersalnej wiedzy Mistrzów. To narzędzie nazwał Kalendarzem 13 Księżyców (Dreamspell). Natomiast samodzielne, proste przeliczanie dat umożliwia tabela wartości kinów. Dzięki Argüellesowi mamy więc bezpośredni dostęp do sieci wewnętrznych powiązań w Tzolkin i naszych osobistych w niej wątków rozpisanych na 52 lata życia, rodziny solarnej, fali narodzin, partnerów krzyża powiązań, grup harmonii itd. Te informacje zapisane są w metryce galaktycznej za pomocą symboli Tzolkin. Jak je odczytywać, wyjaśniają podręczniki: Przewodnik i Klucz do Kalendarza.



Energia dnia 8.10.2013 - szczegółowe dane o kinie dnia wg kalibracji dr. Jose Argüellesa
/*Link do programu przesłała nam Kaśka /1 Oc, w 2011 r.


Od czasu odszyfrowania Tzolkin przez Argüellesa powstało wiele różnych przeliczników i „doktryn”, dziś ze sobą konkurujących, z których każda próbuje dowieść, że tylko ta, a nie żadna inna jest jedyną „prawdziwą”. Dr Argüelles nie wdawał się w polemiki, nie czuł takiej potrzeby, on Wiedział. Wiedza zakodowana w Tzolkin pochodzi z wymiaru duchowego, nie jest związana z czasem i przestrzenią. Świadomość ludzka, do której adresowana jest ta wiedza, też „porusza się” w wymiarze bezczasowości. Natomiast kalibracja (osadzenie wiedzy Uniwersum w czasie od - do) jest dziełem człowieka. Starożytni Majowie umiejscowili Tzolkin jako miarę czasu w codziennym biegu czasu, aby nie stracić orientacji w linearnym czasie i trójwymiarowej przestrzeni.

Człowiek jako istota stwórcza ma prawo wpływać na obszary duchowe i w nich współoddziaływać. Dlatego każda definicja kalendarza Majów, która umiejscawia Tzolkin w kalendarzu gregoriańskim, jest prawidłowa dla osoby, która ją stwarza lub z nią pracuje. Jest to subiektywna, ludzka decyzja i w pełni prawidłowa. Każda dyskusja czy spór o definicję jest wynikiem tego, że ktoś czegoś nie zrozumiał... Można pracować z dowolnym przelicznikiem (ale jednym!), a nawet swoim własnym. Nie wprowadzi to żadnego chaosu, bo to, co się naprawdę liczy, to rezonans z energią duchową...

Kwestia kalibracji była wielokrotnie omawiana w artykułach i nie będziemy już do niej wracać. Pełne wyjaśnienie przyczyn rozbieżności zainteresowani mogą znaleźć w książce H. Kotwickiej 2012. Początek końca czy radość początku?” (PULSAR).

Na gruncie polskim wiedzę o Tzolkin, kinach narodzin, Kalendarzu 13 Księżyców zaszczepiła Hanna Kotwicka w 2001 roku. Jeśli na stronach anglojęzycznych znajdujecie inne nazwy kinów niż na naszej, tzn. inną pieczęć i liczbę, to tam powinniście kierować swoje pytania. Przy okazji zwróćcie uwagę, co wam się tam proponuje oprócz zaspokojenia ciekawości nazwą znaku narodzin.

My opieramy się na dorobku naukowym dr. Jose Argüellesa, niekwestionowanego odkrywcy i geniusza wszechczasów. Został on uznany i uhonorowany także przez Starszyznę Majów. Stało się to niespodziewanie podczas ceremonii odprawianej na szczycie Piramidy Słońca w Teotihuacan, w 2005 roku. To tam nadano mu imię Valum Votan (Zamykający Cykl) i podziękowano uroczyście za udostępnienie światu kodów matematycznych do świętej wiedzy przodków.


Energia dn. 8.10.2013 - kalibracja wg dr. J. Argüellesa,
Law of the Time

Jeśli ktoś uważa, że studiowanie Tzolkin jest dla niego zbyt zawiłe albo zbyt czasochłonne - już teraz może rozpocząć pracę z kartami Wyroczni Majów, która w rzeczywistości nie jest żadną wyrocznią ani wróżbą, lecz osobistym drogowskazem, nauczycielem, przewodnikiem na drodze, przyjacielem człowieka. Efekty ujawnią się stosunkowo szybko, a być może natychmiast. Między innymi z myślą o tych osobach ukazało się jej wznowienie. Na listopad zaplanowaliśmy też spotkanie z Wyrocznią Majów i wspólne "surfowanie" na fali przypomnienia.

...................
*Link z kluczem do pobrania interaktywnego programu w języku angielskim udostępnimy wszystkim zainteresowanym.


[8.10.2013 /4 Etznab]



PRAWO KINU ● Apel Franciszka ● Referendum ● Spór o „W”


Trzeci księżyc symbolizuje siłę ODNOWY, która przekształca przestarzałe treści z korzyścią dla czegoś nowego. Energią nośną miesiąca jest 12 Ahau /Żółte Krystaliczne Słońce (20 IX–17 X). Archetyp Ahau reprezentuje Umysł Światła, świadomość solarną, Prawo Kinu, zdefiniowane w trzech kluczowych słowach: Samodzielność – Równość – Wierność. SAMODZIELNOŚĆ oznacza nienaruszalność wolnej woli – nie wolno dyktować innym własnych zasad i reguł, RÓWNOŚĆ – wszyscy ludzie są jednakowo ważni, godni, pełnowartościowi, WIERNOŚĆ – jednostka ludzka wypełnia zadania we współbrzmieniu z Uniwersalnym Kodeksem Etycznym.

Kin 220 – 12 Słońce – przemawia do świadomości ludzkiej językiem Światła, mówi o jedności, wspólnocie, wymianie, odwołuje się do świadomości Chrystusowej, ale nie tej – zapisanej w mądrych księgach, ale ucieleśnionej w codziennym życiu – w sercach, słowach, uczynkach ludzi. Na drugim biegunie 12 Ahau pod „szyldem dobra ogółu” czają się subtelne manipulacje, wichrzycielstwo, zawiść, bezwzględność, żądze (krzyż powiązań).

W tym miejscu warto przytoczyć słowa papieża Franciszka skierowane do piłkarzy drużyn Argentyny i Włoch podczas audiencji w dniu 13 Ik/Białego Kosmicznego Wiatru (13.08.2013). Papież zaapelował o wyeliminowanie ze stadionów wszelkich form dyskryminacji, przejęcia społecznej odpowiedzialności, bycia przykładem dla innych. Powiedział: Wy, drodzy piłkarze, jesteście bardzo popularni, więc ludzie śledzą wasze losy. Nie tylko wówczas, kiedy jesteście na placu gry, ale także poza nim. To wielka społeczna odpowiedzialność.

Zgodnie z matematycznym porządkiem Tzolkin i wewnętrzną logiką „13” – 13 Wiatr→1 Wiatr – impuls papieskiego przesłania powrócił do życia w Fali Białego Wiatru /w trzecim księżycu, ale nabrał już uniwersalnego znaczenia.

Obecnie, w naszej przestrzeni „stadionem” stała się Warszawa, „drużynami” – spolaryzowana klasa polityczna, „kibicami” – społeczeństwo, „komentatorami” – media. Za miesiąc „stadionem” będzie Włocławek.

Osoby publiczne – przede wszystkim prezydent, premier, jak również liderzy i przedstawiciele partii politycznych i wspólnot nie mają moralnego prawa do wywierania jakiejkolwiek presji na wolną wolę jednostki ani lekceważenia oponentów. Medialna agitacja, odwracanie uwagi gadżetami i wszystkie inne formy manipulacji, dyskryminacji przeciwników, uwłaczania godności człowieka nie mieszczą się w standardach 12 Ahau i energii Nowego Czasu.

Tło referendum

Referendum w sprawie odwołania prezydent Warszawy jest wynikiem inicjatywy obywatelskiej. Wyszło od zwykłych ludzi, jest legalne, zgodne z prawem i zasadami demokracji. Dlatego przedstawiciele klasy rządzącej, którzy nawołują do bojkotu referendum, mimo iż wcześniej sami korzystali z tego prawa, tracą wiarygodność – nie szanują ani Konstytucji RP, ani człowieka, ani siebie. To samo dotyczy opozycji, która tak niedawno zbojkotowała głosowanie w sejmie nad nowelizacją budżetu, a teraz, nawołując do udziału w referendum, chce zbić polityczny kapitał – i szkodzi inicjatywie społecznej.

Skoro termin został wyznaczony, każdy uprawniony do głosowania powinien wziąć w nim udział – niezależnie od tego, czy jest za odwołaniem, czy za pozostaniem prezydent H. Gronkiewicz-Waltz – i zagłosować zgodnie z własną WOLĄ. Przykład musi wyjść „od dołu” – Warszawiacy powinni dać lekcję politykom, że prawo trzeba respektować, a ludźmi nie wolno sterować. Warszawa jest tego winna Polsce.

Niezależnie od wyniku wyborów, referendum już odniosło sukces – pokazało, że w Warszawiaków wstąpił duch odnowy, nie chcą być kukłami, z którymi nikt się nie liczy. Obecność urzędów centralnych sprawiała, że stolica pogrążyła się w gęstym mentalnym smogu. Rozpoczęła się walka o przetrwanie, ludzie stali się nieufni, nerwowi, zawistni, zatracili zdolność empatii, wyłączyli myślenie. Ale znalazł się człowiek, który ryzykując karierę polityczną, powiedział dość - to Piotr Guzioł, burmistrz Ursynowa. Czas odrobić zaległości, wpuścić do życia słońce, oświecić umysły światłem.
Już widać pierwsze efekty. W obliczu zagrożenia prezydent stolicy zapowiedziała obniżkę cen biletów komunikacji miejskiej od nowego roku, zaapelowała do straży miejskiej o redukcję liczby mandatów do 30 procent (przynajmniej do 13-go), premier obiecał pieniądze na budowę warszawskiej obwodnicy wschodniej do 2019 roku.

Niewykluczone, że zbliżające się referendum będzie ostatnim w Warszawie. To nie przypadek, że 28 sierpnia br. (2 Ziemia, Fala Wojownika) minister z kancelarii prezydenta przedstawił w sejmie projekt ustawy prezydenckiej ws. drastycznego zaostrzenia prawa do referendum lokalnego (w kuluarach nazwany „konserwowaniem władz lokalnych”), dopuszczając jedynie referenda merytoryczne.

Aby wykluczyć spekulacje, warto przypomnieć, że w nowej epoce, w którą już weszliśmy, chodzi przede wszystkim o zmianę sposobu myślenia ludzi, a nie rewolucje czy odwoływanie prezydentów i rządów. Przedstawiciele władzy państwowej i lokalnej muszą pojąć, przyjąć do świadomości, że są zwykłymi, kadencyjnymi pracownikami w służbie, że ich PRACOWADCĄ są obywatele – naród i społeczność lokalna. Dziś wygląda to zupełnie odwrotnie.

6 lat prezydentury

W opinii Warszawiaków po sześciu latach prezydentury Hanny Gronkiewicz-Waltz zmienił się wizerunek stolicy, ale stało się to kosztem obniżenia standardu życia przeciętnej stołecznej rodziny, oczywiście nie wszyscy tak sądzą. Lista zarzutów jest długa, poniżej te najczęściej stawiane:
● Podwyżki cen biletów komunikacji miejskiej – ok. 100%.
● Drastyczne podwyżki opłat za wywóz śmieci /Ustawienie przetargu pod jednego oferenta /Wadliwa ekspertyza – koszt 2 mln zł.
● Likwidacja stołówek w szkołach.
● Likwidacja barów mlecznych /Studenci obronili tylko jeden /Dziś jest on wielką atrakcją dla turystów z zagranicy.
● Cięcia rozkładów jazdy /Likwidacja linii, dezorientacja pasażerów.
● Podwyżki opłat za opiekę w żłobkach i przedszkolach – ok. 100%.
● Podwyżka opłat za wodę i odprowadzanie ścieków – ponad 100%.
● Podwyżki czynszów komunalnych – nawet o 200%.
● Podwyżki opłat za użytkowanie wieczyste.
● Ograniczenie wydatków na szkolnictwo.
● Rozbudowa biurokracji o 200%, rażąca rozrzutność /300 mln zł na premie i nagrody w ciągu 6 lat.
● Komercjalizacja służby zdrowia – trudności z dostępem do lekarza pierwszego kontaktu.
● Sprzedaż SPEC, dochodowego Stołecznego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej, wbrew protestom mieszkańców /150 tys. podpisów trafiło do kosza /Straty dla budżetu miasta to kilkadziesiąt milionów złotych rocznie za utratę dywidendy – braki zostały zrekompensowane podwyżką opłat za energię elektryczną i świadczenia komunalne /Sprzedaż SPEC francuskiemu kontrahentowi to zlekceważenie bezpieczeństwa energetycznego miasta.
● Złe zarządzanie finansami miasta - największe w historii zadłużenie stolicy mimo ogromnych dotacji unijnych.
● Arogancja prezydent H.G-W.
● Ograniczenie dostępu do informacji publicznej, np. do informacji o wydatkach urzędu miasta.
● Likwidacja hali KDT.

Co na to Ratusz i media?

Cisza. Na ten temat nie było i nie ma żadnej dyskusji w mediach. Dziwi fakt, że media, zwłaszcza telewizja, która jest największym nośnikiem informacji, nie zaprasza do rozmów ludzi kompetentnych – fachowców i ekspertów z Ratusza, aby ustosunkowali się do zarzutów Warszawiaków, zaproponowali realne rozwiązania, jasno wyrazili, co są w stanie zmienić, a czego nie. Z ludźmi trzeba rozmawiać. Tylko tak można dojść do porozumienia. Natomiast zagłuszanie niezadowolenia społecznego listą dokonań, których przecież nikt nie neguje, pogarsza sytuację. Hanna Gronkiewicz-Waltz była prezesem NBP, nie lęka się wyzwań, jest kobietą przedsiębiorczą, ale jako najbogatszy samorządowiec w Polsce, zatraciła kontakt z rzeczywistością. Realizując swoje ambitne plany, nie dostrzega codziennych zmagań, potrzeb, postępującego zubożenia rodzin. Niestety, zamiast rozmawiać o sprawach istotnych dla Warszawiaków, media wciąż wynajdują tematy zastępcze, aby spłycić rangę referendum.

Gdyby głupota i pieniactwo miały skrzydła...

Rozum ludzki potrafi być twórczy, a ego bardzo zaborcze. Tym razem klasa polityczna wraz z kombatantami powstania warszawskiego chcą zawłaszczyć alfabet i historię Polski. Okazało się, że używanie niektórych liter jest „zakazane”. Chodzi o spór o plakat z literą „W” na tle muru – W od Warszawa, symbolizujący poparcie dla referendum (notabene: ponury, nijaki, pozbawiony energii). Niektórym skojarzył się z powstaniem warszawskim i od tygodnia huczą już o tym wszystkie media. Opamiętajmy się!
Litera „W” to nie to samo co „Godzina W”, nigdy nie była symbolem wybuchu powstania warszawskiego. Symbolem powstańców była kotwica „P” – „Polska Walcząca”. Prezydent H. Gronkiewicz-Waltz wykorzystuje oryginalny symbol „kotwicy „P” na swoim facebooku, mimo iż weterani zamierzali go zastrzec, jednak nikt nie podnosi alarmu.

Kombatanci zamiast cieszyć się, że zyskali godne miejsce w historii, że doczekali się Muzeum Powstania Warszawskiego – swoim nieuzasadnionym protestem podburzają niepotrzebnie nastroje. Po co prowokować los? Wiele lat trwały spory o to, czy powstanie warszawskie było aktem heroizmu, czy nieodpowiedzialności; bilans powstania był tragiczny: 200 tysięcy ofiar wśród mieszkańców, miasto zrównane z ziemią.

Energia nośna

Referendum odbędzie się 13 października w dniu Niebieskiej Solarnej Nocy /9 Akbal na Fali Niebieskiego Orła.
● Kolor niebieski symbolizuje przejściowy zamęt, z którego wypłynie impuls transformacji i przemian. W niebieskiej energii nie liczy się sukces lub porażka, lecz odwaga do podjęcia ryzyka w sposób przemyślany.
● 13-dniowa Fala Orła to przestrzeń wizji, myślenia społecznego i żądzy ego.
● Z kolei liczba 9, ton solarny, proponuje naprowadzenie na drogę do urzeczywistnienia celu albo ślepy zaułek. „Dziewiątka” zawsze obliguje do podjęcia decyzji, która zaważy na przyszłości (sfera duchowa /sfera przeznaczenia).
● Natomiast Niebieska Noc jest mistrzem konfrontacji – pokazuje bieguny przeciwieństw i światy braków, stawia naprzeciw siebie dobro ogółu i egocentryzm, prawdę i obłudę, lojalność i nielojalność, pokorę i butę, odwagę i lęk, bogactwo i biedę itd.
Idealny KIN na referendum.

Jest to pierwszy test mieszkańców stolicy z indywidualnej i kolektywnej odpowiedzialności na starcie nowej epoki. Referendum stworzyło energetyczne podwaliny dla wejścia ducha przemian, zrobiło wyrwę w technosferze, wpuściło do Warszawy Światło – którego blask jednych będzie oświecać, innych porażać lub razić.


[30.09.2013 / 9 Oc]



PIERWSZY KSIĘŻYC: KWESTIE BEZPIECZEŃSTWA

Ego zbiorowe ● Incydent w Gdyni ● "Pikujący orzeł" ● Oświecona zbiorowość



W roku Galaktycznego Ziarna społeczność ziemska, łącząc siły, powinna powiedzieć zdecydowane NIE temu, co burzy spokój, rodzi przemoc, sieje zastraszenie. Bez tego nie przygotujemy gleby pod zasiew ziarna nowej świadomości. Każdy z nas zostanie zobligowany do zrobienia mentalnego remanentu w polu świadomości - weryfikacji poglądów, postaw, przekonań.


Jeden ze sposobów, w jaki ego próbuje uciec od cech swojej osobowości, polega na pogłębianiu i wzmacnianiu poczucia ja przez utożsamianie się z grupą – narodem, partią polityczną, korporacją, instytucją, sektą, klubem, gangiem, drużyną piłkarską... Cóż za ulga zrzucić z siebie okropne brzemię osobowego ja... Czy ludzie ci naprawdę się wyzwolili, czy tylko po prostu ich ego przeszło z tego, co indywidualne, do tego, co zbiorowe? Ego zbiorowe przejawia te same cechy co ego osobowe, a więc potrzebę konfliktów i posiadania wrogów, potrzebę, by mieć więcej, by mieć rację w przeciwieństwie do innych, którzy się mylą, itd. (E. Tolle, Nowa Ziemia, s. 112-113).


Pierwszy księżyc przyciągnął do ziemskiego pola kompleksową tematykę roku, ale nie wszystko zdołało uchwycić ludzkie oko. To, co zarejestrowaliśmy na planie codziennego życia, pokazało nam, gdzie tkwią najgroźniejsze ogniska zapalne, które trzeba pilnie wygasić.


Ego zbiorowe jest przeważnie bardziej nieświadome niż jednostki, które je tworzą. Na przykład tłumy (będące tymczasowymi zbiorowymi bytami egotycznymi) zdolne są do bestialstwa, którego nie dokonałby pojedynczy człowiek z dala od tłumu. Nie tak rzadko narody czy grupy dopuszczają się czynów, które w przypadku jednostki natychmiast można by uznać za psychopatyczne (j.w.).


Na naszej rodzimej scenie takimi czynami były chuligańskie wybryki pseudokibiców z oddźwiękiem międzynarodowym. Ich kumulacja na starcie roku oznacza, że sprawą numer 1 stała się kwestia bezpieczeństwa w miejscach publicznych.

Bagatelizowanie problematyki przez władze, służby porządkowe, organizatorów imprez, pobłażliwość sądów wobec przestępców stadionowych sprzyja eskalacji przemocy. Zakazy stadionowe, symboliczne grzywny, wyroki najczęściej w zawieszeniu sprawiają, że chuligani czują się bezkarni. Prawo chroni przestępców, demotywuje policję. Szkody pokrywają obywatele. Mniejszość terroryzuje większość.

Sytuacja wymyka się spod kontroli, wykracza poza stadiony, a nawet granice kraju. Pozytywny wizerunek Polski, wypracowany podczas EURO 2012, stanął pod znakiem zapytania. Przyćmiły go nie tyle chuligańskie wybryki pseudokibiców – takie sytuacje zdarzają się w każdym kraju, co brak zdecydowanej reakcji i woli rozwiązania problemu na szczeblu ogólnokrajowym.

Problematykę bezpieczeństwa należy pojmować w szerokim spektrum, włączając w to wandalizm, piractwo drogowe, prowadzenie pojazdów w stanie nietrzeźwym lub pod wpływem środków odurzających, brawurę rowerzystów, jak również kwestię immunitetów.

Mniejszość terroryzuje większość

● 8 sierpnia /kin 177, 8 Ziemia, zob. kwartet okultystyczny roku
Na stadionie w Poznaniu podczas meczu z Litwą został rozwinięty wielki antylitweski transparent na całej długości trybuny. Służby porządkowe nie podjęły interwencji w obawie przed gniewem pseudokibiców. Jak tłumaczyli później organizatorzy, przymykając oko na obraźliwy transparent, wybrali „mniejsze zło”, a całe zdarzenie nazwali mało znaczącym incydentem. Sprawa nabrała międzynarodowego rozgłosu.
Napięcie rozładowali sami Litwini, zamieszczając na facebooku zdjęcia obywateli litewskich z napisami „Litwa kocha Polskę”. Nienawiścią nie zwalczy się nienawiści – taki przykład popłynął z Litwy.
W odpowiedzi na gest Litwinów poznańscy studenci zaplanowali zorganizowanie heppeningu pod hasłem „Poznań kocha Litwę” przy fontannie na Placu Wolności w dniu 21 sierpnia (kin 190, 8 Pies, Fala Nocy). Gdy na forach internetowych pojawiły się wrogie wpisy pseudokibiców i ich zapowiedź przybycia na spotkanie, organizatorzy odwołali heppening i przenieśli akcję do internetu.

● 17 sierpnia /kin 186, 4 Łącznik, Fala Nocy
Na stadionie w Łomiankach podczas rozgrywek ligowych znów pojawiły się wulgarne transparenty, potem pseudokibice wtargnęli na boisko, pluli na piłkarzy, rzucali petardy. Gdy zawodnicy schronili się w autokarze, chuligani zablokowali wyjazd ze stadionu. Interweniowała policja.

● 18 sierpnia /kin 187, 5 Ręka, Fala Nocy
W niedzielę, na plaży w Gdyni doszło do chuligańskich wybryków pseudokibiców ze Śląska. Od rana blisko 450-osobowa grupa chuliganów zawładnęła nadmorskim bulwarem, zawłaszczała leżaki, podpalała kosze na śmieci, piła alkohol w miejscu publicznym, szukała zaczepki. Policja była bezradna: każdemu wolno przebywać na plaży – mamy wszak demokrację. Napięcie rosło. Po południu doszło do bójki między chuliganami i marynarzami meksykańskiego żaglowca „Cuauhtemoc” w stosunku 150 na 20, kilka osób zostało rannych. Zawiodła policja, zawiodła staż miejska, zawiódł monitoring (nikt go nie kontrolował). Nie zawiedli jedynie plażowicze, którzy stanęli w obroni marynarzy. Policja pojawiła się dopiero po kilkudziesięciu minutach od pierwszego zgłoszenia.
W świat znów poszedł negatywny przekaz o Polsce jako kraju bagatelizującym tendencje rasistowskie. Ministerstwo Spraw Zagranicznych Meksyku wystosowało protest dyplomatyczny. Incydent stonowały media meksykańskie, które informując opinię publiczną o pobiciu marynarzy meksykańskiej floty wojennej na plaży w Polsce, podkreśliły też postawę plażowiczów.


Żaglowiec „Cuauhtemoc"

Żaglowiec „Cuauhtémoc” jest jednostką szkolną Marynarki Wojennej Meksyku, załoga liczy prawie 300 marynarzy. W języku Indian cuauhtémoc znaczy pikujący orzeł. Takie imię nosił też ostatni władca Azteków, który wsławił się w walkach z hiszpańską konkwistą, i to jego przedstawia galion na dziobie żaglowca.
W mowie potocznej żaglowiec nazywany jest „Ambasadorem” albo „Rycerzem mórz”, wyszkolił już 24 roczniki żeglarzy. Misją załogi „Cuauhtemoca” jest budowanie mostów współpracy.
Żaglowiec gościł w Polsce dwa razy, w 2007 i 2013 roku. Po wizycie w Szczecinie zawinął z kilkudniową wizytą do Gdyni, gdzie doszło do incydentu. Mimo to statek został udostępniony zwiedzającym, a marynarze bez obaw wyszli w mundurach na miasto, aby pozostawić po sobie dobre wspomnienie. Jak oświadczył kapitan „Cuauhtemoca”: „Marynarz jest zawsze dyplomatą i reprezentantem swojego kraju i to, co zrobił lub czego nie zrobił, ma znaczenie dla więzi międzynarodowych”. Zapewnił, że w przyszłości odwiedzą Gdynię.














Oświecona zbiorowość

Kiedy dojdzie do narodzenia się nowej świadomości, niektórzy ludzie poczują się powołani do tworzenia grup odzwierciedlających tę przebudzoną świadomość. Grupy te nie będą zbiorowymi ego. Pojedyncze osoby, które zaczną je formować, nie będą czuć żadnej potrzeby, aby dzięki nim określić swoją tożsamość... Jeśli nawet członkowie tworzący taką zbiorowość nie staną się jeszcze całkowicie wolni od ego, będą mieli wystarczająco wysoką świadomość, aby dostrzec to ego w sobie lub w innych, kiedy tylko się pojawi. Potrzebna jest jednak nieustanna czujność, gdyż ego na wszelkie sposoby będzie próbowało znów się umocnić i odzyskać władzę.
Zniweczyć ludzkie ego blaskiem świadomości – to jeden z głównych przyszłych celów tych grup... Te oświecone zbiorowości będą pełnić ważną funkcję w kształtowaniu się nowej świadomości. I tak jak grupa egotyczna popycha nas ku nieświadomości i cierpieniu, oświecona wspólnota może stać wirem świadomości, który przyspieszy przemianę tej planety
(E. Tolle, Nowa Ziemia, s. 113–114).

In lak’ech


[28.08.2013 /2 Caban P]




DWA ZNAKI CZASU:
Narodziny książęcego dziecka ● Katastrofa kolejowa w Hiszpanii



Pod koniec lipca br. uwagę świata przyciągnęły dwa wydarzenia, odzwierciedlające ewolucyjny dorobek starej epoki:
● narodziny Jerzego Aleksandra, potomka brytyjskiej pary książęcej, księżnej Kate i księcia Williama,
● katastrofa kolejowa w Santiago de Compostela w Hiszpanii.

W tym samym czasie, gdy nowy dom mentalny będzie stawiał swoje fundamenty, będą rozbierane konstrukcje starego domu... (J. Argüelles, Faktor Majów)


● Pierwszy znak: Narodziny Nowego

Książęce dziecko urodziło się 22 lipca 2013 w znaku 4 Ahau / kin 160 – Żółte Samoistne Słońce. Nie chodzi tu jednak o narodziny szczególnego dziecka, jest ono zwykłym dzieckiem jak każde inne, ale o symbol. Status społeczny podkreśla jedynie energetyczną rangę wydarzenia. Symboliczne narodziny nastąpiły w harmonii 40, Samoistna Matryca /kiny 157–160, przypisanej do roku 7 Wichru i tym samym starej epoki.

Według zapisu Majów data początkowa 5125-letniego Wielkiego Cyklu to 13.0.0.0.0. 4 ahau 8 cumku, data jego zakończenia – 13.0.0.0.0. 4 ahau 3 kankin. Uwzględnia ona zapis Długiej Rachuby w pozycyjnym systemie dwudziestkowym, datę Tzolkin i datę Haab.

Przyjście na świat potomka nowoczesnej pary książęcej w fraktalnej energii 4 Ahau było znakiem, że na finiszu w sferze świadomości narodziło się słońce nowej epoki. (Dla Majów Ahau jest najwyższą siłą rozwoju, a jego symbolem jest Słońce.)

W tym dniu wszystko niosło informację, m.in. podświetlenie wodospadu Niagara na cześć narodzin książęcego potomka na niebiesko było znakiem triumfu ducha TRANSFORMACJI w przestrzeni niebieskiego roku 7 Wichru.

5125-letni Wielki Cykl (5200 Dreamspell-lat) jako program naprawczy zwany Czasem Karmicznym, przyniósł efekty – fundament nowego domu mentalnego został stworzony.


● Drugi znak: Demontaż Starego

Katastrofa kolejowa w Santiago de Compostela – tragiczna w skutkach z ludzkiego punktu widzenia, z perspektywy ewolucyjnej była symbolem runięcia konstrukcji starego domu mentalnego. Wydarzyła się ona 24 lipca 2013, w ostatnim dniu trzynastego księżyca, w znaku 6 Ik /kin 162 – Biały Rytmiczny Wiatr.

25 lipca jest dniem św. Jakuba Apostoła, patrona Hiszpanii. Poświęcone mu sanktuarium znajdujące się w Santiago de Compostela. Kult św. Jakuba jako patrona Hiszpanii trwa od IX wieku. Miał on chronić chrześcijan przed najazdami muzułmanów, a potem, w XVI wieku, wspierać żołnierzy wyruszających na podbój Ameryki. Opiekę Apostoła miały zapewniać składane do sanktuarium dary. Jak pokazała historia, za sprawą ludzkich żądzy, św. Jakub stał się patronem największego w historii ludobójstwa.

Do Santiago de Compostela co roku zjeżdżają pielgrzymi z całego Półwyspu Iberyjskiego. Święto rozpoczyna się w nocy z 24 na 25 lipca pokazem sztucznych ogni. Następnego dnia odprawiana jest uroczysta msza, a król Hiszpanii składa Apostołowi tradycyjny dar. Potem na ulicach miasta rozpoczyna się festyn z licznymi atrakcjami pod gołym niebem, jak koncerty, spektakle teatralne, pokazy regionalnego tańca, prezentacje lokalnych zwyczajów. Festiwal kończy się 31 lipca pokazem sztucznych ogni.

Jeśli 25 lipca, dzień św. Jakuba, przypada w niedzielę, każdy z pielgrzymów przybyłych do Santiago de Compostela może uzyskać odpuszczenie popełnionych grzechów. Jest to Święty Rok. Tę tradycję ustanowił papież Kalikst II w XII wieku. Ostatnim Świętym Rokiem był rok 2010, kolejny wypada za osiem lat.

Po katastrofie kolejowej w Hiszpanii ogłoszono trzydniową żałobę narodową, w Galicji - siedmiodniową, odwołano wszystkie uroczystości.


Według Kalendarza 13 Księżyców 25 lipca - w ostatnim dniu Dreamspell-roku, czyli Zielonym Dniu lub dniu poza czasem, dokonuje się wymiana potencjałów, usuwana jest energia nośna starego roku i przyciągana nowa częstotliwość. Z uwagi na zbieżność cykli, tegoroczny Zielony Dzień (7 Akbal /kin 163 – Niebieska Rezonansowa Noc) domknął nie tylko rok 7 Wichru, ale też fazę synchronizacji z częstotliwością nowej epoki.

Okres od 23 do 26 lipca 2013, w którym wydarzyła się katastrofa kolejowa, a zaraz po niej ogłoszono żałobę narodową, przyporządkowany jest do harmonii 41, Galaktyczne Wejście /kiny 161–164. To oznacza, że dziedzictwo przodków (kin 161), traumy z przeszłości (kin 162), pseudowartości (kin 163) eksplodowały na gruncie starego cyklu, ale usuwanie „mentalnego kurzu” należy już do przestrzeni nowego cyklu (kin 164 /26.07.2013).

Kolej, kojarząca się z podróżą do konkretnego miejsca w konkretnym celu, w karmicznym znaczeniu symbolizowała wyprawy konkwistadorów po złoto z błogosławieństwem Kościoła, a katastrofa – masakrę ludności tubylczej w Ameryce. – Św. Jakub powiedział dość!

Natomiast zbieżność miejsca czci św. Jakuba i katastrofy kolejowej wskazuje, że skończyła się era „cudów”, świętych miejsc, odpustów, zagłuszania sumienia śpiewem, tańcem, muzyką, gadżetami... Wcześniej, podobnym znakiem było zalanie sanktuarium w Lourdes w czerwcu br. W kontekście powyższego także planowana kanonizacja Jana Pawła II kłóci się z duchem Czasu. Papież z pewnością by sobie tego nie życzył.


Symbol 26 LIPCA

W 1541 r., gdy Jukatan został podbity przez Hiszpanów, początek kalendarza haab, który był ruchomy, przypadł na gregoriańską datę 26 lipca. Od tego momentu nastał czas terroru, zagłady, bólu, przymusowej chrystianizacji ludności tubylczej, niszczenia ich rdzennej kultury. Palenie świętych ksiąg i kalendarzy Majów zainicjował biskup Landa. Majowie zostali zmuszeni do porzucenia tradycyjnych kalendarzy i „zamrożenia” wcześniej ruchomego początku słonecznego cyklu haab. Od tej pory przypadał on na ten sam dzień – 26 lipca.
Data 26 lipca, zachowana w zapisach Majów, jak i w notatkach biskupa Landy, była początkiem końca tradycyjnej rachuby i świętego kalendarza na Jukatanie. Stała się symbolem rozdarcia Czasu, wybicia z naturalnego rytmu, zamknięcia świadomości w sztucznym kalendarzu gregoriańskim i mechanicznym czasie. Dla Majów był to powód do żałoby, a nie do świętowania. – Analogia z Hiszpanią jest chyba oczywista. Zamiast świętować – Hiszpanie powitali nową epokę w żałobie. Karma została wyrównana, ból był niewspółmiernie mniejszy.


W tym miejscu kolejny raz należałoby pochylić czoła przed geniuszem dr. Jose Argüellesa, odkrywcy klucza do świętego kalendarza Majów i twórcy Kalendarza 13 Księżyców (w terminologii naukowej określany Dreamspell), genialnego narzędzia do korygowania zdeformowanych programów ewolucyjnych. Dr. Argüelles, uwzględniając tragiczne fakty historyczne, przyjął datę 26 lipca za początek solarnego roku w 365-dniowym Kalendarzu 13 Księżyców/28 dni+1, przy czym miesiące postępują tu w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
Praca z Kalendarzem 13 Księżyców, w którym pulsuje 260 kinów Tzolkin, to praca z energią-informacją na poziomie duchowym. Współpracując z energią Tzolkin w rytmie 13 księżyców, nie powielamy błędów przeszłości, lecz powracając do punktu „zerowego” cyklicznie, w sferze świadomości warstwa po warstwie usuwamy destruktywne programy historyczne w ich wielowymiarowych aspektach, tzn. na planie ziemskim w rytmie 365 dni, na planie galaktycznym w rytmie 260 dni. Rozwiązując problemy dnia codziennego, poprawiamy nie tylko standard własnego życia, ale równolegle wymazujemy zdeformowany zapis historyczny z banku informacji w wymiarze duchowym.

Katastrofa w Hiszpanii i wiele, wiele innych tragedii nie musiałyby się wydarzyć, gdyby większość ludzi zaczęła w porę pracować z Kalendarzem 13 Księżyców. Energetyczna wymowa katastrofy w Santiago de Compostela nie dotyczy jedynie Hiszpanii i instytucji Kościoła, lecz ma znaczenie globalne.
Niezależnie od tego, co mówią inni, nigdy się nie dowiemy, kim byliśmy w poprzednich wcieleniach. Ta wiedza pozostanie przed nami ukryta. W przeciwnym razie nie nauczylibyśmy się myśleć społecznie. W tej inkarnacji „załatwiamy” połowę spraw za siebie, połowę za przodków. W ciągu tylko ostatnich 300 lat każdy z nas miał statystycznie 4096 przodków, co oznacza, że w naszej osobowości, postawie, poglądach odzwierciedla się 4096 pozytywnych lub negatywnych mutacji krewnych po linii ojca i matki. Ta informacja zakodowana jest w czerwonym kinie harmonii.

Jeśli chcemy, aby świat powrócił do harmonii, musimy skorygować wszystkie destrukcje z przeszłości.

To oznacza, że muszą zostać rozwiązane wszystkie fikcje, wszystkie iluzje i wszystkie pseudowartości, dotyczące zarówno osobistych perspektyw, światopoglądu, jak i niewłaściwie pojmowanych metod uzdrawiania. Wszystko to będzie musiało runąć – łącznie ze sztuczną iluzją instytucjonalnych religii i innych pseudoautorytetów, takich jak pieniądz, majątek, status społeczny, władza, wpływy. Wszystkie te wartości są esencją ślepego zaułka. Wiele z nich miało relatywne znaczenie dla fizycznej formy życia na Ziemi. Wiele z nich istotnie przyczyniło się do utrzymania ewolucji, chociażby na poziomie zera. Należy też podkreślić pozytywny wkład religii, które czuwały nad podtrzymaniem w świadomości ludzkiej ostatniej iskierki Ducha, stanowiącego podstawę naszej wiary. Dzięki temu przetrwała w nas świadomość o boskim pochodzeniu. Do tego należy też zaliczyć prawa i przykazania znane nam z kodeksów moralności, obowiązujących wewnątrz religii. Jeżeli nawet te prawdy brzmiały dosyć obco i częstokroć były błędnie interpretowane, wystarczyło to jednak, aby utrzymać Ziemię przy życiu i nie przerwać procesu ewolucji.
(...)
Wszystkie religie dysponują bogatą wiedzą o naszej przyszłości, ale do niektórych z tych nauk zakradły się błędne interpretacje, uwarunkowane kulturą i władzą, siejąc zamieszanie, strach i niedowiarstwo. Choć racjonalistyczne szalbierstwo wypleniło na pewien czas prawdziwą wiedzę mistyczną z ludzkiej świadomości, to jednak powinniśmy powstrzymać się od wydawania jakichkolwiek wyroków i zastąpić je miłością i przebaczeniem
(J.Kössner Kompendium).

Pielgrzymki

Pielgrzymki są ważnym elementem w odbudowywaniu ducha wspólnoty i więzi między ludźmi. Godne zastanowienia są jedynie intencje. Udział w pielgrzymkach powinien być sprawą osobistego wyboru. Pielgrzymowanie na rozkaz dowódcy czy na polecenie służbowe przełożonych - niezależnie od tego, czy podwładny jest wierzący czy niewierzący, jest wielkim nieporozumieniem.

In Lak’ech


[14.08.2013 /1 Akbal]



SYNESTEZJA - JEDNOŚĆ UMYSLU i NATURY
Ekologia a świat peryferyjny

W podziękowaniu Steni Dac, Robertowi i całemu Zespołowi Kwiaciarni „Stokrotka” w Terespolu



Kwiaciarnia „Stokrotka” to miejsce, gdzie kwiaty traktowane są z szacunkiem i wdzięcznością za energię, jaką emanują na ludzi i miejsca, w których się pojawią. Bukiety ze „Stokrotki” zachowują świeżość wyjątkowo długo. To zasługa Steni Dac – osoby, która we wszystkim i każdym dostrzega wewnętrzne piękno, kocha ludzi, kwiaty, przyrodę. Stenia prowadzi NIE kwiaciarnię, ale „dom kwiatów” – na wschodnich krańcach Polski, w Terespolu. Wschód to Miejsce Światła i Nowego Początku. Terespol może być dumny, że właśnie taka osoba tam mieszka.

Ze Wschodniego Domu Światła niech mądrość nam zaświta,
by wszystko przejrzyste dla nas było...

(J.Kössner, Kompendium, „Modlitwa do 7 Galaktycznych Kierunków”)

Pojęcie „dom kwiatów” odnajdujemy w kulturze Meksyku: Xochicalco, nazwa prekolumbijskiego miasta z okresu VII–VIII wieku, w języku Nahuatl znaczy Dom Kwiatów.

Kwiaty są ważnym czynnikiem w procesie naszego rozwoju. Uwrażliwiają nas na piękno, pobudzają zmysły, łagodzą emocje, uzdrawiają wonią, barwą, energią, otulają aurą, oczyszczają przestrzeń, chronią, wysyłają sygnały. Dlatego jeśli ktoś podaruje nam bukiet świeżych kwiatów, przyjmijmy go z radością, podziękujmy kwiatom za energię i piękno, jakie wniosły do naszego domu, rozmawiajmy z nimi jak z żywą istotą, a kiedy przekwitną podziękujmy im za poświęcenie i pożegnajmy jak bliskiego przyjaciela. One żyją dalej, tylko w innym świecie.

Wszystko, co robimy, róbmy świadomie, czy to kupując kwiaty do wazonu lub w doniczce, czy zamawiając wiązankę ślubną lub wieniec na cmentarz, czy zapalając świecę, czy też wlewając olejek zapachowy do kominka. A kiedy przebywamy na łonie przyrody, zachowujmy się jak w świątyni, od najmłodszych lat uczmy nasze dzieci i wnuki szacunku do Matki Natury, nie pozwalajmy im zrywać kwiatów rosnących przy drodze, liścia z drzewa ani najmniejszego źdźbła trawy na łące.

STOKROTKA – to energetyczny symbol wewnętrznej siły, wzrastającego przebudzenia, twórczości.


__


Stenia od lat wnosi wyjątkowe akcenty kwiatowe na nasze spotkania noworoczne – bezinteresownie, w darze dla wszystkich ludzi. W tym roku zatroszczyła się nie tylko o kwiaty, ale cały wystrój sali z uwzględnieniem szczególnej symboliki roku 8 Kan, Żółtego Galaktycznego Ziarna. Klimat odzwierciedliły zdjęcia zamieszczone w poprzednim artykule "27.07.2013, Ziemia jest naszą Matką".


__

Z tego właśnie źródła pochodzą figurki aniołów, na które zwrócili uwagę uczestnicy spotkania w dniu 27 lipca br. Kontakt telefoniczny dla zainteresowanych: 83–375 33 34.


__


Kwiaciarnia „Stokrotka”

21-550 Terespol, ul. Topolowa 1
tel.: +48 83 375 33 34
godziny otwarcia: 7.30-19.30
www.jubilerperfumeria.pl

__


SYNESTEZJA - Jedność Umysłu i Natury

Pojawiło się ważne pytanie z jednoznacznym podtekstem: jeżeli kochacie Ziemię, to dlaczego ścinacie kwiaty? Czy grzyby w lesie też niszczycie?... – W biosferze wszystko jest ze sobą połączone, przesycone świadomością Stwórcy – jedno ma służyć drugiemu, dlatego każdemu i wszystkiemu należy okazywać szacunek. Świat minerałów, roślin i zwierząt został stworzony dla potrzeb ziemskiej ewolucji, przygotował grunt dla świata ludzi. Od zarania dziejów ludzie korzystali z dóbr przyrody, ale zanim zerwali roślinę czy upolowali zwierzę, modlili się do duchów, prosili o pozwolenie. Ta zasada obowiązuje do dzisiaj, tylko że niewielu już o niej pamięta.

Postęp technologiczny dokonał wielkiego spustoszenia w polu świadomości, zmysłów i uczuć człowieka. Dziś świat jest taki, jaki jest, musimy go zaakceptować we wszystkich jego wariantach, nauczyć się w nim żyć, utrzymać, pracować, odnaleźć, a dopiero potem stopniowo go zmieniać. Nie można żyć idyllicznymi obrazami i utopią – trzeba realnie patrzeć na życie (lekcja Caban). Dlatego na pytanie: jeżeli kochacie Ziemię, to dlaczego ścinacie kwiaty? - można odpowiedzieć pytającym podobnym pytaniem: jeżeli kochacie Ziemię, to dlaczego wykopujecie bulwy ziemniaków z ziemi, zbieracie w lesie grzyby, zrywacie z drzew owoce, z krzewów jagody albo suszycie zioła...?

Upłyną setki lat, przeminie wiele, wiele pokoleń, zanim ludzkość zacznie odżywiać się praną i powróci do prawdziwej harmonii ze wszystkim, co jest. W polu świadomości nie istnieje pojęcie rewolucja, zmiana świadomości to długotrwały ewolucyjny proces. W tym roku stawiamy pierwszy krok w kierunku jedności Umysłu i Natury, w przestrzeń synestezji. Lasy, parki, ogrody, jak również miejskie kwiaciarnie pełnią istotną rolę w tym procesie. Zwróćcie uwagę na swoje odczucia, kiedy wchodzicie do kwiaciarni albo tylko przechodzicie obok.

SYNESTEZJA to wewnętrzne doświadczenie jedności, rozumiane jako nierozłączność umysłu i natury. Moc generowana tego doświadczenia przez nierozerwalną jedność zburzy gmach współczesnej cywilizacji. Przejście rozpocznie się w chwili, gdy szczyt i zarazem niewydolność technologii starego domu mentalnego zaczną stawać się coraz bardziej powszechne. Nie obędzie się to bez przejściowych trudności i wyzwań. Ten proces będzie musiał dokonać się na tle chaotycznie walących się starych systemów gospodarczych i politycznych. W tym samym czasie, gdy nowy dom mentalny będzie stawiał swoje fundamenty, będą rozbierane uciążliwe, bezwładne, mechaniczno-chemiczne konstrukcje starego domu... Formułowanie "Nowego" oraz oczyszczanie i utylizacja "Starego" – staną się główną siłą napędową Kampanii na rzecz Ziemi. Pod tą nazwą kryje się proces stopniowego formowania duchowo zjednoczonej, lokalnie działającej, społeczności ziemskiej..." (dr J.Argüelles, Faktor Majów).

Celem obecnej, polskiej „Kampanii na rzecz Ziemi” jest wspieranie prawdziwej ekologii przez nieustanne uświadamianie społeczeństwa i przeciwstawianie się narzuconym globalnie trendom, fałszywym priorytetom, związanym z tzw. „światem peryferyjnym”, czyli z naturą, gospodarką światową, rolnictwem, hodowlą, farmacją, energetyką, polityką itd. Każdy powinien to przemyśleć, na nowo określić swoje miejsce, zastanowić się, jak lokalnie mógłby wesprzeć ten proces, a jeśli nie - to przynajmniej nie przeszkadzać innym działać.

EKOLOGIA jest nauką o wzajemnym powiązaniu wszystkich form życia z całym środowiskiem, tzn. z całym światem ożywionym i nieożywionym. Nie powinno nas dziwić, jeśli ludzkość będzie odwoływana do domu przez ciężkie, nieznane choroby, ponieważ nasze środowisko zupełnie wypadło z równowagi. Nie zapominajmy, że dzięki tego rodzaju kolektywnym, przykrym z poziomu człowieka doświadczeniom uzdrawiamy zarówno świadomość zbiorową, jak też swój indywidualny byt. Jeżeli uzdrowimy siebie samych, uleczymy także cząstkę Ziemi, a kiedy Ziemia zdrowieje, zdrowiejemy i my... (H.Kotwicka, Co przyniesie rok 8 Ziarna?, wątki zaczerpnięte z Wyroczni Majów, A.Spilsbury & M.Bryner).

Nie ma ani jednej dziedziny, która nie wymagałaby mentalnej renowacji. Do każdej z nich możemy wnieść Światło poprzez swoją obecność w danym miejscu, np. miejsce pracy – niezależnie czy jest nim bank, urząd, sklep czy gabinet. Wszędzie możemy stworzyć mentalne domy wizji, zmysłów, woni, smaku, o których pisał Francis Bacon w Nowej Atlantydzie, a w czasach nam współczesnych – dr Jose Argüelles w Faktorze Majów. Argüelles, kreśląc wizję Złotej Ery, wspominał o Domach Zmysłów, Dźwięku, Woni, Smaku, Energii i Światła, otoczonych ogrodami pełnymi kwiatów. Nazwał je solarnymi (radiosonicznymi) świątyniami, służącymi do regeneracji energii i uszlachetnienia zmysłów człowieka.

W każdej społeczności powinna się znaleźć przynajmniej jedna taka świątynia, aby organizmy ludzkie, nieprzyzwyczajone do korzystania z przynależnych im od urodzenia naturalnych pól zmysłowych, mogły je pobudzać w sposób naturalny... Ich budową zajmą nowi naukowcy – „inżynierowie synestezji”...

In lak’ech

[08.08.2013 /kin 177 – 8 Caban]



KOD UZDRAWIANIA

Technika odkryta przez Alexandra Loyda jest wyjątkowo prosta do nauczenia, wystarczy ćwiczyć 6 minut dziennie, by odzyskać zdrowie w krótkim czasie. Opiera się ona na czterech centrach uzdrawiania na twarzy i szyi, na które bezpośrednio kierujemy energię z palców rąk. W ten sposób możemy uzdrowić nie tylko choroby, ale i różne aspekty i problemy, powstałe na skutek stresu, np. złe relacje z ludźmi, kłótnie, niechęć do zmian, problemy finansowe itp. To naprawdę działa.

Pracę rozpoczyna się od poznania Siedmiu Sekretów życia, zdrowia, powodzenia i Dwunastu Kategorii problemów. Następnie należy zrobić test celem rozpoznania źródła problemu. Sekret nr 1 mówi, że istnieje tylko jedna przyczyna, która blokując komórki naszego ciała, uniemożliwia im prawidłowe funkcjonowanie, osłabia układ odpornościowy i w konsekwencji prowadzi do wszystkich chorób, nieporozumień i niepowodzeń. Jest nią stres fizjologiczny.

Dwanaście Kategorii do wykrywania problemów to:

● 1 – Brak Wybaczenia:
Wybaczenie to oświecone działanie dla własnego dobra. Ono uwalnia mnie od tego, kto mnie skrzywdził. Dopóki nie chcę mu wybaczyć, jestem z nim związany, a im dłużej to trwa, tym bliżej jestem tego, że pociągnie mnie on ze sobą w przepaść.
● 2 – Szkodliwe Działania
Zaliczają się do nich: problemy z wagą, dietą, aktywnością fizyczną, uzależnienia.
● 3 – Fałszywe Przekonania
Przekonania są jak stacje radiowe, które nieustannie nadają propagandę o nas samych.
● 4 – Miłość a Egoizm
Kategorii miłości odpowiada w organizmie układ hormonalny /endokrynologiczny.
● 5 – Radość a Smutek /Depresja
Układem w organizmie, który łączy się z kategoria radości, jest skóra.
● 6 – Spokój a Niepokój /Lęk
Z kategorią spokoju związany jest układ żołądkowo-jelitowy.
● 7 – Cierpliwość a Gniew /Frustracje/ Niecierpliwość
Z tą kategorią powiązany jest układ odpornościowy
● 8 – Życzliwość a Odrzucenie
Odrzucenie najbardziej wpływa na centralny układ nerwowy.
● 9 – Dobroć a Bycie Niewystarczająco Dobrym
Kategorii Dobroci odpowiada układ oddechowy.
● 10 – Zaufanie a Kontrola
Tej kategorii odpowiada układ rozrodczy.
● 11 – Pokora a Duma /Arogancja /Kontrola nad Wizerunkiem
Problem pojawia się, kiedy poświęcamy energię na coś, co nie jest prawdziwe – tzn. na podtrzymanie wizerunku. Układem, na który te konflikty mają bezpośredni wpływ, jest układ krążenia.
●12 – Samokontrola a Utrata Kontroli nad Sobą
Problemy z samokontrolą najbardziej wpływają na układ mięśniowo-szkieletowy.

Kod Uzdrowienia i wykrywacz problemów pozwalają poradzić sobie ze źródłem stresu na poziomie komórkowym. Natomiast do radzenia sobie ze stresem sytuacyjnym służy inna technika zajmująca zaledwie 10 sekund.



» wyświetl same pytania

Twoje pytanie...
Imię i nazwisko:
E-mail:
Temat: *
Treść pytania: *
 

« poprzednie 8   
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7
   następne 8 »